СВ. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ: ЖЕНЕ СУ БОЉИ ДЕО СВЕТА

ЖЕНЕ У ХРИШЋАНСТВУ

Миомирис Цркве – Духовне Мироносице – Жене у црквеним одборима – Обновити ред ђакониса.

 

Миомирис Цркве

Жене су у Хришћанству и његовој Цркви нешто што увек миомирише. У религиозном погледу, морамо признати, боља су половина света. Рад је са њима увек захвалнији, спремније су примити понизну и милосрдну поруку и мудрост Јеванђеља. Оне нам пуне, украшавају и издржавају Цркве, оне су хришћанство испуниле доброчинством и љубављу. Као жене и мајке, као носиоци породичне мисли и кућног живота, имају више утицаја на духовно формирање будућих поколења и нараштаја.

Духовне мироносице

У самој природи им је да се више жртвују и да воле. Као бића од осећања и срца, потпуније се и ватреније предају својим и верским идеалима, јер их потпуније доживљавају. Физички су зависније и слабије од мушкараца и зато осећају већу потребу за Богом. Све оне „мале Марије“ које су „бољи део изабрале“ у Цркви су увек биле духовне мироносице. Побожним женама Црква се и даље обраћа, на њих се ослања и рачуна, њима проповеда Христа и њих приводи Господу оним Његовим чувеним речима: „Што ометате жену? Она учини добро дело на мени“ (Мт. 26,10).

Жене у црквеним одборима

Зато, у црквене савете или одборе, који брину о имовинским, правним, рачунским и осталим пословима црквеним спољне и материјалне природе, треба пустити и оне жене које јасно покажу своју ревност и љубав према светињи Божјој. Кад су оне жене, мироносице, могле ићи заједно са апостолима за Христом и служити Господу своме, могу благочестиве жене и у наше време бити у црквеним саветима и служити истом Оном Господу.

Обновити ред ђакониса

Потребно је што више употребити жене на службу у цркви. Зато је нужно васпоставити ред ђакониса, како је то било у првим вековима  Хришћанства. Многе од оних древних ђакониса ушле су у православни месецослов, као: Олимпијада, па света мироносица Татијана, па преподобна Ксенија, па праведна Дионисија, мати светог Јевтимија Великог и друге. Из писама светог Јована Златоуста Олимпијади, ђакониси Велике цркве у Цариграду, види се колико је овај свети отац ценио услуге цркви једне ђаконисе. Све што је добро даде се с Божјом помоћу остварити. Све што је некад цркви бико корисно, даде се с Божјим благословом обновити или васпоставити.