„СВЕЧОВЕК“ ОБЕЛЕЖИО РОЂЕНДАН ДОСТОЈЕВСКОГ

svecovek-matija-kusturica

Синоћ је у „Божјем селу“ Доње Лесковице испод планине Повлен, где је Свети Владика Николај почео своју богату каријеру као млад учитељ и управник школе, Удружење љубитеља хришћанске културе и духовности СВЕЧОВЕК, у парку културе сеоског домаћинства древне породичне задруге Ранковић, свечано обележило 200-годишњицу рођења Фјодора Михаиловича Достојевског.

У поподневним сатима организована је панел дискусија, а у продужетку радна и свечарска трпеза љубави, на којима се говорило о животу и делу великог руског, словенског и светског писца. У обележавању важне годишњице узели су учешћа прва два човека српске културе и уметности – академик и песник Матија Бећковић и широм света прослављени режисер, сценариста и драмски уметник Немања Кустурица. У оквиру свечаности представљена је и тек изашла књига Матије Бећковића ОНАМО НАМО – ПОРТРЕТИ И ПЕСМЕ, у издању компаније НОВОСТИ.

Славни редитељ Немања Кустурица, говорећи са великим емотивним и уметничким надахнућем о славном писцу, најавио је скори излазак свог новог романа ДРАГИ МОЈ ФЈОДОР, који ће послужити као сценарио за филм о Фјодору Достојевског, кога са великом радошћу и нестрпљењем очекују стотине милиона љубитеља Достојевског широм планете.

Свој допринос овом важном догађају дали су представници Компаније НОВОСТИ – директорка издавачке делатности, списатељица и новинарка Јелена Јововић, генерална секретарка Компаније Лидија Обрадовић и дописник Вечерњих Новости из Лознице и Шапца, угледни новинар Владимир Митрић.

Посебан тон и значај свечаности дала је прослављена новинарка и водитељка култне емисије ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ – Марина Рајевић Савић, и једна од највећих Звездиних звезда Душан Дуле Савић, најавивши скори излазак књиге о својој успешној фудбалској каријери из пера новинара Александра Апостоловског под насловом ДУЛЕ САВИЋ.

Свечаност је својим присуством увеличао један од најеминентнијих свештеника Српске православне цркве, канониста и правник – протојереј Проф. др Велибор Џомић са супругом, угледном лекарком са ВМА др Маром Џомић.

Овим догађајем почео је рад ове амбициозне и перспективне културне институције СВЕЧОВЕК, која је већ за непуних месец дана, на друштвеним мрежама, стекла рекордан број пратилаца и читалаца.

Ако би се цео овај културни догађај, у сенци купола светолелићке и светоћелијске обитељи, свео на једну сажету поруку urbi et orbi (граду и свету), она би гласила:

У култури и духовности је спасење човека и света!    

svecovek-vece-1
svecovek-vece-3-2
svecovek-rankovici-
svecovek-rankovici-2