TАКО ГОВОРАШЕ НИКОЛАЈ

lelicki-svecovek

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ И ПОРУКЕ

СВ. ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

 

*

Свако може бити пророк… Ономе што зло ради реци да ће зло проћи, а ономе који добро чини да ће бити награђен, па нећеш никада погрешити, јер је то вечни закон природе. Јер никада у историји зло није остало некажњено, нити добро ненаграђено.

*

Не можеш бити велики човек докле год себе не сматраш умрлим. Не можеш бити велики човек ни на једном месту на свету и ни у једном положају у друштву; прво, докле год имаш страх ма од чега мањег од Бога; друго, докле год имаш љубав према чему мањем од Бога, и треће, докле се год не привикнеш сматрати своју смрт нечим бившим, а не нечим будућим.

*

Не пожели ишта што припада ближњем твом. Јер, чим си пожелео, већ си посејао семе зла у срцу и семе ће пасти и расти, ширити се, и гранати се, и гурати руке твоје на грех и твоје ноге, твоје очи и твој језик и цело тело твоје. Јер, тело је извршни орган душе. Оно штодуша хоће, тело мора и оно што душа неће, тело не мора.

*

Када би ти понудили златан пехар са најбољим вином и рекли: Пиј, но знај, на дну је шкорпија, да ли би пио? У сваком пехару земаљске стласти налази се шкорпија. Уз то, нажалост, ти пехари су толико плитки да су шкорпије јако близу усана.

*

Вера човекова није друго него отварање врата душе и допуштење Богу да уђе!

*

Нека ти сви људи које сретнеш, буду живе слике онога добра и зла, које је у теби. Задржавај се мислима и љубављу стално на добрим сликама, да би и ти постао сликом добра за браћу своју.

*

Богатство је добро кад се може у добро дело обратити. Богатство је зло кад, место да да слободу човеку стави свога сопственика у службу.

*

Које су две зле ствари о којима људи најрадије разговарају? Туђи грех и своја победа.

*

Ако си богат само оним, што лопови могу украсти и мољци појести, са чим ћеш остати ако лопови збиља украду, и мољци поједу?

*

Што ужи видик, то већи немир. Што шири видик, то мањи немир. Најшири видик, божански мир. Што ужи видик, то већа цена себи. Што шири видик, то мања цена себи. Најшири видик, најмања цена себи. Кад би охола жаба из бунара стала покрај океана, изгубила би своју охолост.

*

Не прљај онога који се почео прати него му помози да се опере.

*

Највеће истине лакше ћеш доказати људима животом но речима. Зато и не почињи говорити о њима прво језиком, јер ћеш их довести у сумњу.

*

Завиди ли ко губавоме? Не завиди. Зашто онда понеко завиди зломе, кад је зло већа болест од губе? Губа је болест тела а зло је болест душе.

*

Залуд је буре од најскупљег дрвета, ако се у њему држи ускисло вино.

*

Залуд уста пуна молитве ако је срце празно…

*

Шта год да ткаш, везуј конце за небо…

*

Што више сласти, то је мање слатко; што више горчине, то је мање горко.

*

Ако дању ткаш, а ноћу осипаш, никада нећеш саткати. Ако дању зидаш, а ноћу рушиш, никада нећеш сазидати. Ако се, дакле, молиш Богу, а чиниш оно што је зло пред Богом, никада нећеш моћи своју душу ни саткати ни сазидати.

*

Цела природа личи на један клавир, на коме су створења у ствари дирке. Које се год дирке човек дотакне, чује ехо своје душе.

*

У богатству мисли, како ћеш с достојанством сносити сиромаштину. У срећи мисли, како ћеш с достојанством сносити несрећу. Када те људи хвале мисли, како ћеш с достојанством сносити њихове поруге. А целога живота мисли, како ћеш с достојанством умрети.

*

Када сви говоре, црква не може да дође до речи. Када се намршти судба и завеже све језике, онда црква долази до речи; онда једина црква сме и може да говори.

*

Људи, који не могу владати својим срцем, још мање могу владати својим језиком.
Људи који не могу завести мир у срцу свом, још мање могу завести мир у држави.
Људи који не могу видети свет у себи, још мање могу видети себе у свету.
Људи који не могу учествовати у туђем болу, још мање могу учествовати у туђој радости.

*

О три предмета не жури да говориш: о Богу – док не утврдиш веру у Њега, о туђем греху – док се не сетиш свога, и о сутрашњем дану – док не сване!

*

Сматрај сваки дан као један цео, отпочет и завршен живот. Оживи га као целину, а не као део. Нек се сваки твој дан одрони од тебе као цео један човек с којим ћеш желети да се опет састанеш као с пријатељем и да га без стида покажеш васиони.

*

Образован је онај који има образа.

*

Школован је онај човек који је успео да очисти језик од гадних речи и своје срце од смрадних жеља и свој ум од безбожних мисли. Ко није ово успео томе школовање помаже само да једном наученом вештином зарађује себи за хлеб као што школован (на свој начин) медвед зарађује својом вештином играња.

*

Лако је научити животињу, лако је научити простака, али тешко је научити онога ко је ненаучен постао учитељ другима.

*

Рећи за једну веру или једну филозофију да садржи сву истину исто је што и рећи да све друге вере и филозофије садрже све заблуде. Од ове бруталности ретко је кад слободна велика маса људи. А задобити ову слободу значи учинити један дивовски корак ка величини, ка божанству.

*

Мрзи на зло, но не мрзи на човека који чини зло, јер је болесник. Ако можеш лечи болесника, но не убијај га мржњом својом.

*

Истина је шира, виша и дубља од васионе. Зато се истина не може знати – она се може открити духовном човеку, као што се дан не може знати, но може се открити отвореном оку.