ТЕСТАМЕНТ ХРИСТОВ IV ДЕО

Gospod-Isus-Hristos-svecovekoljubac

БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ

Свети Владика Николај, после завршених студија и доктората у Берну и Оксфорду, провео је непуне две године у царској Русији, упознавајући велику руску душу, изворну православну духовност и велику словенску културу. Као вредна медоносна пчела сакупљао је драгоцени духовни полен широм свете руске земље и даровао их своме народу у Србији као драгоцено благо.

     У богатој библиотеци Соколовског, великог љубитеља и сакупљача побожних старина, пронашао је овај рукопис непроцењиве вредности под насловом ТЕСТАМЕНТ ХРИСТОВ и својеручно га марљиво преписао од речи до речи.

У овом светопису, из дубоке хришћанске старине, можда још из апостолске епохе, писац – ван сваке сумње одличан познавалац Христовог живота и учења, на дирљив начин се обраћа хришћанима, стављајући речи ТЕСТАМЕНТА у уста самог Спаситеља, упућујући их вернима као поуку и упутство, како живети врлинским животом по Јеванђељу и следовати Христу у  свакодневном животу.

 До сада необјављени текст Тестамента смо због дужине поделили у четири логичке целине. Објавићемо га у наредна четири дана на Порталу СВЕЧОВЕК, као душекорисну припрему и својеврсни врлинослов, пред почетак светог Божићњег поста.

 ЧЕТВРТИ ДЕО
 Крст

 Остављам вам крст Мој. Он је био утеха Моја за време живота, а сада је слава Моја. Носите крст Мој са љубављу, пошто је он знак одликовања и судбина свих који су изабрани. Трпите беде и недаће, као скупоцене делиће крста Мог. Не клоните од умора под теретом од крста, који ћу положити на вас, пошто ћу вам помоћи да га носите. Примите га са готовошћу и наћи ћете мир душама вашим.

 Трнов венац

 Остављам вам Мој венац од трња. Ако га не ставите на главе ваше, бићете недостојни понети венац славе будућег живота. Не украшавајте ваше главе спољним украсима нити оним, што се допада људима. Волите скромност и невиност.

 Истрајност у врлини

 Остављам вам клинце, којима Сам био прикован на крст. Прикујте и ви себе на крст одбацивањем страсти, строгим извршењем свих својих дужности и љубављу према Богу, да би се сачували од страшног Суда Божјег. Будите истрајни у врлинама до саме смрти.

 Сузе

 Остављам вам сузе Моје. Знајте, да је земаљска радост исто толико краткотрајна, колико је и сујетна и грешна, и да за њом долази вечита туга. Напротив, они који се кају за грехове своје, биће награђени вечитом утехом. Дакле, проливајте сузе, пошто видите колико су опасни непријатељи устали против спасења душа ваших. Али не жалите само себе у овој долини плача, него плачите и за оне, који Ме вређају својим греховима.

Нада

Остављам вам Моју тврду наду у Бога. Иако је изгледало да Ме је Он оставио на крсту, ипак сам остао непоколебљив у љубави према Њему. Зашто сумњате у Његово Милосрђе? Сетите се, како је Он жртвовао Мене за вас и да вас није оставио ни онда, када сте Му се ругали својим неделима. Сумња и страх ваш не могу бити заједно са благошћу и свемогућством Његовим. Свевишњи Бог са своје висине брине за вас. Призивајте Њега у помоћ и Он ће услишити молитве ваше.

 Истина

 Остављам вам љубав према истини. Ја сам сишао са небеса да би вама проповедао истину. Ја сам умро телом и васкрсао сам, да сведочим истину. Љубите и поштујте оне, који уче истини и немојте је оставити ни за каква блага овога света. Ако не исповедате истину пред људима речима и делом, она ће оставити вас пред Богом. Ако оставите њу и она ће оставити вас и предати вас забораву и заблуди ума. Ако изневерите истину, она ће вас предати заувек свом непријатељу, тј. оцу лажи – ђаволу, јер је ђаво отац оних, који говоре неистину, дволичних и оних који су ослепели у заблудама. Ви нисте достојни помиловања Божјег, ако тајите грехове своје, да би сачували углед свој пред људима. Живите по правди па ћете се спасти.

 Непорочност

 Остављам вам непорочност Моју. Ја сам победио природне законе, да бих се родио од Деве Марије, и Мени су пријатне душе невиних. На земљи овој они већ имају божанствене утехе и поћи ће за Мном у Царство Небеско. Чувајте се телесних прохтева и поштујте тело своје, као храм Духа Божјег. Умирите разум и маштања, да не бисте изгубили непорочност и невиност срца.

 Мир

 Остављам вам душевни мир мој, мир истинити, сигурни, којег овај свет не може ни дати, ни одузети, и који не осећају људи од овога света, пошто је мир душевни дар Светога Духа, а који се може добити само победом страсти, неприлажењем срца земаљском благу и савршеним покоравањем Мојој вољи, Презирите оно што овај свет поштује, старајте се да будете угодни Мени и да заслужите Царство Небеско. Ништа немојте желети са сувише великом ватром и немојте се исувише бринути због рђавих успеха ваших подухвата. Гледајте на болести и на све недаће овог живота као на веран залог Моје љубави и пут, који води вечитом благу. Бежите од најмање сумње у Моје заповести. Љубите рад, самоћу и молитву. Тачно испуњавајте дужности ваше. Пролазите, као да нисте приметили, поред оног што вас вређа. Примајте све за добро, и вашим разговорима, и вашим владањем доказујте, да је душа ваша мирна. Не мешајте се у послове, који вас се не тичу. Немојте љубити оно, што свет може одузети од вас. Код неважних спорова послушајте одмах и са вољом мишљење других. Жртвујте себе, да бисте могли живети у сагласности са ближњима. И верујте, да ће срца ваша увек бити у заблуди, увек ће бити крива, несрећна, ако не тражите у Мени једином свој мир и блаженство.

 Најмилији ученик

 Остављам вам најмилијег ученика светог Свог Јована Богослова. Ако хоћете да заслужите Моју милост, морате бити слични њему. Узмите за пример његову невиност, савршено избегавање свега земаљског, његову љубав према Мени, јачину духа његова на подножју крста Мог. Замолите га, да Ме умоли за вас и да тражи за вас милост пред престолом Божјим.

 Апостоли

 Остављам вам блажене апостоле Моје. Поштујте их као Моје срдачне пријатеље и учитеље црквене. Не одступајте никад од православног учења и примера, који су вам они оставили. Читајте што чешће њихова писања. Пазите на празнике, који су установљени ради сећања на њих. Радите ово са вером и поштовањем, да би вам они помогли у беди и молили се за спасење душа ваших.

 Пресвета Богородица

 Остављам вам Пресвету Матер Моју. Нека Она буде Мајка и Заступница ваша. Сећајте се Мога чудесног рођења од Ње и како Ме је Она свето служила у Мојим тегобама и патњама. Умолите Њу и Она ће се молити за вас Свевишњем. Угледајте се на Њену чистоћу и невиност, Њену покорност, Њену смиреност и марљивост.

 Лични пример

 Остављам вам сећање на мој живот и самога себе. Не заборавите никад, како сам много страдао за вас. Размишљајте о Мојим мукама, Моме закону и Мојим доброчинствима. Љубите Ме свим срцем, свим осећањем више од свега.

 Царство небеско

 Обећавам вам Царство небеско. Али знајте, да нећете у њега ући, ако заволите богатство, светску славу и забаве. Бежите од њих. Мислите непрекидно о будућем животу и вечитом блаженству. Желите га јако и сачувајте врлине до саме смрти; али никако не грешите и кајте се за своје грехове.

 Благослов

 Дајем вам благослов Мој. Он је извор свих блага духовних и јака одбрана од непријатеља који устају против хришћанина. Не волите пролазна блага, да не бисте постали недостојни Мог благослова. Ако останете верни Мени, онда ће сви догађаји, који вам се могу догодити, служити спасењу душе ваше и Отац Мој Небески благословиће вас у вечности. АМИН.

 Крај и Богу слава!

Gospod-Isus-Hristos-svecovekoljubac (2)